Συμβουλές για σωστό βούρτσισμα των δοντιών σας

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών κρατάει ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα (δόντια, ούλα, γλώσσα, παρειές) καθαρή, χωρίς να τη φθείρει. Πρέπει να καθαρίσει τα δόντια από υπολείμματα τροφών και να αφαιρέσει την οδοντική πλάκα.

Γι΄ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δόντια έχουν 3 πλευρές που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα:

 • Την εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (αυτή προς τα μάγουλα)
 • Τη μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την επιφάνεια που μασάμε
 • Την εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τη γλώσσα)

Τα σημεία ανάμεσα από τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση του οδοντικού νήματος καθώς το βούρτσισμα σίγουρα δεν αρκεί.

Το σωστό βούρτσισμα, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζει τα ούλα και να απομακρύνει τροφές και μικρόβια μηχανικά. Υπάρχουν, όμως, σημεία μέσα στα ούλα τα οποία πρέπει να ξεπλένονται με στοματικά διαλύματα, καθώς το βούρτσισμα στις περιοχές αυτές, επίσης, δεν αρκεί.

Επιπλέον, το ορθό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίζει και τη γλώσσα, καθώς πάνω στην επιφάνεια της υπάρχουν θύλακες όπου μπορούν εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.

3 συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά το βούρτσισμα των δοντιών σας

 • Δεν πρέπει να βουρτσίζετε τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών κάθετα.
  Αυτό είναι ένα από τα συχνότερα λάθη. Κρατήστε τις τρίχες σε γωνία 45 μοιρών κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Οι τρίχες θα πρέπει να έρχονται σε επαφή τόσο με την επιφάνεια του δοντιού, όσο με τη γραμμή των ούλων. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που ακολουθεί.
 • Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ πάνω στα δόντια και στα ούλα.
  Λίγη πίεση είναι απαραίτητη, πάντα όμως με μέτρο. Η δυνατή πίεση θα φθείρει τα δόντια σας και θα τραυματίσει τα ούλα σας. Η απουσία πίεσης δε θα καθαρίσει το στόμα σας αποτελεσματικά. Επομένως, είναι προφανές πως η ενδιάμεση κατάσταση είναι η ιδανική.
 • Όταν τα ούλα σας ματώνουν, βουρτσίστε τα περισσότερο με επιμέλεια και προσοχή.
  Το μάτωμα των ούλων υποδηλώνει πιθανή ουλίτιδα. Τα υγιή ούλα δε ματώνουν ποτέ κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να μπορέσει να καταπολεμήσει το αίτιο που προκαλεί την ουλίτιδα, εφόσον αυτή επιμένει και ύστερα από σχολαστική καθαριότητα.

Μερικές συμβουλές για πιο αποτελεσματική καθαριότητα

 • Βάλτε το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινότητα σας και απαραιτήτως πριν το βραδινό ύπνο. Η υγεία των δοντιών είναι συνήθεια. Υιοθετήστε την και θα γλιτώσετε αρκετά έξοδα θεραπείας των δοντιών σας στο μέλλον!
 • Βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 2-3 λεπτά. Χρονομετρήστε τον εαυτό σας εάν αυτό σας βοηθάει. Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα πριν κοιμηθείτε. Το βράδυ η παραγωγή του σάλιου, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος, μειώνεται και τα μικρόβια βρίσκουν την ευκαιρία να προκαλέσουν ζημιές.
 • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας συχνά. Αν δείτε να αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή πετάξτε την και αγοράστε μια καινούρια. Οι τρίχες αυτές μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σας. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3-4 μήνες εάν δεν παρουσιάσει φθορά νωρίτερα.
 • Χρησιμοποιείστε το οδοντικό νήμα. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να καθαριστούν οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια.
 • Χρησιμοποιείστε στοματικά διαλύματα, καθώς βοηθούν αρκετά την υγιεινή των ούλων σας.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας θα σας γλιτώσουν από σημαντικά προβλήματα που μπορεί να μην έχετε ανακαλύψει. Μια επίσκεψη ανά 6 μήνες μπορεί να σας γλιτώσει από επίπονες καταστάσεις και έξοδα.